DÜNYAMIZDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE İLGİLİ NELER OLUYOR? STEM4CLIM8 TAKİPTE
Son zamanlarda tüm dünyada daha sık meydana gelen sıradışı doğal afetleri fark ettiniz mi? Bu fenomenlerin iklim değişikliği ile ilişkisini hiç merak ettiniz mi? Ayrıca iklim değişikliğinin zararlı etkilerini önlemek için alınan önlemleri merak ediyor musunuz? Belki de bu soruların yanıtlarını bir önceki “STEM4CLIM8 ile İklim Değişikliğine Hazırlanın” makalemizde ve ayrıca aşağıdaki paragraflarda bulacaksınız.
2021 yazında, dünya genelinde iklimle ilgili orman yangınları başlıca üç kıtada, ABD, Yunanistan, Türkiye ve İtalya gibi Akdeniz çevresindeki Avrupa ülkelerinde, ve Doğu Avrupa ve Kuzey Asya kıtalarında bulunan Rusya'nın kuzey doğusundaki Sibirya'da görüldü. ABD'ne ek olarak Çin ve Almanya ölümcül seller yaşadı. Grönland'ın zirvesine (3,216 metre) yağış ilk kez kar yerine yağmur olarak düştü. Şiddetli kuraklık ve seller Afrika'daki açlık krizini çok ciddi şekilde etkiliyor [1].
Dünyanın karşı karşıya olduğu iklim değişikliği sorununa çözüm arayışı kapsamında çeşitli faaliyetler yürütülmektedir. Bu faaliyetlerin en önemlilerinden biri 31 Ekim-12 Kasım 2021 tarihleri arasında Glasgow'da 26'ncısı düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı'dır (COP). Yürürlükte olan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'ni imzalayan ülkeler 1994 yılından bu yana, Almanya'da ilk kez 1995 yılında gerçekleştirilen COP1'den başlamak üzere, hemen hemen her yıl farklı konuları konsolide ederek gündeme getirmektedirler. Bu yıl 197 üye ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı, pandemi nedeniyle bir yıl gecikmeli olarak yapılmıştır. COP, sözleşmenin tüm taraflarının katıldığı bir konferansı ifade etmektedir. COP26'nın en önemli gündem maddesi kömür kullanımının azaltılması olmuştur. Çünkü dünyadaki elektrik üretiminin %40'ının kömür kullanımından sağlandığı, dünyadaki karbondioksit emisyonlarının %71'inin fosil yakıt kullanan termik santrallerden kaynaklandığı ve bu santrallerin de yakıt olarak kömür kullandıkları belirtilmiştir [2]. Bu nedenle tek başına kömür, dünyada küresel ısınmaya neden olan gazların en fazla salınımına neden olan fosil yakıt olarak görülmektedir. COP26'da 40'tan fazla ülke ve 150'den fazla kuruluş, 2030 yılından itibaren termik santrallerde kömür kullanımını ve bu alana finansal destek sağlamayı kademeli olarak bırakacaklarını açıklamıştır [2]. Ancak, dünyada en çok kömür kullanan ülkeler arasında yer alan Çin, ABD, Hindistan, Japonya, Güney Afrika ve Avustralya bu konuda herhangi bir tarih vermemiştir. Öte yandan bu anlaşmaların dünyamızı daha yaşanabilir kılmak için yeterli olup olmayacağı bile kesin değildir ve ne yazık ki bilim adamları bu konuda henüz bir fikir birliğine varamamışlardır. COP26'daki gelişmeler, şu anda yürütmekte olduğumuz STEM4CLIM8 projesinin yeni nesilleri bu konuda bilinçlendirme konusunda ne kadar önemli bir misyona sahip olduğunu bize bir kez daha göstermiştir.
STEM4CLIM8 projesi misyonunu gerçekleştirmek için faaliyetlerine hızla devam etmektedir. Bu faaliyetler kapsamında belirlenen doğal afetler (deprem, sel, sıcak hava dalgası) iklim değişikliği ile ilişkilendirilerek 10-14 yaş arası çocuklara yönelik eğitici senaryolar geliştirilmiştir. Geliştirilen bu senaryolar Minecraft oyun modüllerine dönüştürülmüştür. Ayrıca STEM4CLIM8 projesi kapsamında uygulama gruplarında STEM yaklaşımı ile yapılacak öğretimin planlanması için eğitim materyalleri (oyun konsolu, ilgili program kodları, kullanım kılavuzları, ders planları vb.) hazırlanmaktadır. Proje ekibi, hedef toplulukları gelişmelerden haberdar etmeye devam edecektir.
Kaynaklar
[1] https://www.space.com/2021-record-wildfire-season-from-space
STEM4CLIM8 SOSYAL MEDYA HESAPLARINI İZLEMEYE DEVAM EDİNİZ: Facebook / Twitter