ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ; ΤΟ ΕΡΓΟ STEM4CLIM8 ΠΡΟΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ.
Έχετε παρατηρήσει πρόσφατες έκτακτες φυσικές καταστροφές να συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο πολύ συχνά; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τη σχέση αυτών των φαινομένων με την κλιματική αλλαγή; Και επίσης, είστε περίεργοι για τις ενέργειες που έγιναν για την πρόληψη των επιβλαβών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής; Ίσως, θα βρείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις στο προηγούμενο άρθρο μας «Ετοιμαστείτε για την κλιματική αλλαγή με το STEM4CLIM8» και επίσης στις παρακάτω παραγράφους.
Το καλοκαίρι του 2021, πυρκαγιές που σχετίζονται με το κλίμα σε όλο τον κόσμο εμφανίστηκαν κυρίως σε τρεις Ηπείρους, δηλαδή στις ΗΠΑ, στις Ευρωπαϊκές χώρες γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, και στη Σιβηρία στα βορειοανατολικά της Ρωσίας όπου ανήκει στην Ανατολική Ευρώπης και τη Βόρειας Ασία. Εκτός από τις ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία υπέστησαν θανατηφόρες πλημμύρες. Στην κορυφή της Γροιλανδίας (3.216 μέτρα) εμφανίστηκε βροχόπτωση αντί για χιόνι για πρώτη φορά στην ιστορία. Οι ξηρασίες και οι πλημμύρες επηρεάζουν πολύ σοβαρά την κρίση πείνας στην Αφρική.
Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζει ο κόσμος πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες. Μία από τις σημαντικότερες από αυτές τις δραστηριότητες είναι η Διάσκεψη των Μερών (COP), η οποία πραγματοποιήθηκε για 26η φορά στη Γλασκώβη μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 12 Νοεμβρίου 2021. Χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η οποία ισχύει από το 1994, συναντώνται και φέρνουν διάφορα θέματα στην ημερήσια διάταξη σχεδόν κάθε χρόνο από το COP1, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1995.
Η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιήθηκε φέτος με τη συμμετοχή 197 χωρών-μελών, καθυστέρησε λόγω της πανδημίας. Η COP αναφέρεται σε μια διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέρη της σύμβασης. Το πιο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης της COP26 ήταν η μείωση της χρήσης άνθρακα. Ο λόγος οφείλεται στο:
- ότι το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο παρέχεται από τη χρήση άνθρακα,
- ότι το 71% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο προκαλούνται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα και
- ότι αυτοί οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής χρησιμοποιούν άνθρακας ως καύσιμο [2].
Ως εκ τούτου, ο άνθρακας από μόνος του θεωρείται ως το ορυκτό καύσιμο που προκαλεί τις περισσότερες εκπομπές αερίων που προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη στον κόσμο.
Στο COP26, περισσότερες από 40 χώρες και περισσότεροι από 150 οργανισμοί ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν σταδιακά να χρησιμοποιούν άνθρακα σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και να παρέχουν οικονομική υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα από το έτος 2030 [2]. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία, που είναι από τις χώρες που χρησιμοποιούν τον περισσότερο άνθρακα στον κόσμο, δεν έδωσαν ημερομηνίες για αυτό το θέμα. Ωστόσο, δεν είναι καν βέβαιο εάν αυτές οι συμφωνίες θα είναι επαρκείς για να κάνουν τον κόσμο μας πιο βιώσιμο και, δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν ακόμη να καταλήξουν σε καμία συναίνεση για αυτό το θέμα. Οι εξελίξεις στο COP26 μας έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο σημαντικό είναι το έργο STEM4CLIM8, το οποίο εκτελούμε αυτήν τη στιγμή, που έχει μια σημαντική αποστολή στην ευαισθητοποίηση των νέων γενεών σχετικά με το θέμα.
Το έργο STEM4CLIM8 συνεχίζει τις δραστηριότητές του με ταχείς ρυθμούς για να πραγματοποιήσει την αποστολή του. Αναπτύχθηκαν εκπαιδευτικά σενάρια για παιδιά 10-14 ετών συνδέοντας τις φυσικές καταστροφές (σεισμός, πλημμύρα, κύμα καύσωνα) που προσδιορίζονται στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων με την κλιματική αλλαγή. Αυτά τα σενάρια που αναπτύχθηκαν μετατράπηκαν σε ενότητες παιχνιδιών Minecraft. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου STEM4CLIM8, προετοιμάζεται εκπαιδευτικό υλικό (κονσόλα παιχνιδιών, σχετικοί κώδικες προγραμμάτων, εγχειρίδια χρήστη, σχέδια μαθημάτων κ.λπ.) για τον προγραμματισμό της διδασκαλίας που θα πραγματοποιηθεί με την προσέγγιση STEM σε ομάδες πρακτικής. Η ομάδα του έργου θα συνεχίσει να ενημερώνει τους σχετικές φορείς για περαιτέρω εξελίξεις.
Πηγές:
[1] https://www.space.com/2021-record-wildfire-season-from-space
Συνεχίστε να μας ακολουθείται στα Κοινωνικά δίκτυα του έργου STEM4CLIM8: Facebook / Twitter